Műsoraink


Napszúrás

A Nap... egy, a Tejút, a mi galaxisunk 300 milliárd csillaga közül... Nincs közel a Tejútrendszer középpontjához... Nem a legnagyobb vagy épp a legkisebb, a legfényesebb, a legforróbb vagy a leghidegebb... És nem is az egyetlen csillag, amelynek bolygói vannak. Űrbéli szomszédságunkban minden tizennegyedik ugyanolyan sárga csillag, mint a mi Napunk... Szóval egyáltalán nem különleges, kivéve egy dologban: az egyetlen csillag, amiről tudjuk, hogy hozzájárult az élet kialakulásához. A Nap, a mi csillagunk. Nélküle a Föld hideg és sötét lenne... Nem lenne időjárásunk... Élet... Igazából Föld se létezne nélküle. Az élet hajnalától kezdve a Nap jótékonyan adja fényét, melegét és energiáját. De most, hogy egyre többet tudunk meg róla, rájöttünk, hogy sokkal veszélyesebb, mint ahogyan elődeink azt gondolták...

Időtartam: 29 perc
Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt


Élet a Naprendszerben... és azon túl

Az élet a Földön képes szinte bárhol megvetni a lábát... és évmilliárdok hosszú során át fejlődött. De kialakulhatott-e más bolygókon, holdakon a Naprendszeren belül.... és azon túl?

Időtartam: 17 perc
Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt

Élet a Naprendszerben

A Hubble

A Hubble Űrteleszkóp….. Egy, a valaha fellőtt leghíresebb űreszközök közül. Mégis 20 évig szerves része volt az Univerzum megértését célzó kutatásoknak. Bár a Hubble 1990-es fellövésekor hamar egyértelművé vált, hogy baj van az új teleszkóppal. Jeff Hoffman, asztronauta és az MIT professzora személyes tapasztalattal rendelkezik a teleszkóp hibás optikájával kapcsolatban...

Időtartam: 10 perc
Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt


Utazás a Naprendszerben

A bemutató során valósághű felvételek segítségével elevenednek meg a Naprendszerben található bolygók, holdak, kisbolygók. Megismerjük az égitestek fontosabb adatait, keletkezésüket, méreteiket, sőt néhány bolygó felszínére le is szállunk. Bolygónknak, a Földnek otthont adó Naprendszerünk középpontjában a Nap található. Csillagunk gravitációs térrészén belüli objektumok és kölcsönhatások összessége jelenti a Naprendszert. Központi csillagunk hozzávetőleg 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki egy hatalmas gázfelhő gravitációs összehúzódása nyomán. Nem sokkal később, már 4,567 milliárd évvel ezelőtt a csillagkeletkezésnél visszamaradt, a Nap egyenlítői síkjában lapos korongba rendeződött anyagból, a protoplanetáris korongból kialakultak az első kisbolygók, majd bolygók. A belső Naprendszerben négy kőzetbolygó (a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars), a külső Naprendszerben négy óriásbolygó (a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz) és az öt törpebolygó (Ceres, Pluto, Haumea, Makemake, Eris) alakult ki. A kőzetbolygók kérge szilikátos, a gázbolygók viszonylag kis szilárd magját hatalmas hidrogén–hélium légkör veszi körül, a törpebolygók összetétele jeges kőzet.

Időtartam: 15 perc + 25 perc élőszavas bemutató
Korosztály: általános iskola 4-8. osztály, középiskola, felnőtt


Legyél Te is űrhajós!

Óvodások és kisiskolások űrhajóskiképzése... Ismerd meg az űrhajókat és a bolygókat! Átélheted a kilövés izgalmát, a képzelet hajtómű segítségével végiglátogathatod a Naprendszert, sőt, még a régmúlt dinoszauruszai is megelevenednek.

Időtartam: 25 perc + 10 perc élőszavas bemutató
Korosztály: nagycsoportos óvodás, általános iskola 1-4. osztály


Utazás a Tejút középpontjába

Mi található a Galaxisunk, a Tejút szívében? Húsz éve kutatják az ESO Nagyon Nagy Teleszkópja és a Keck teleszkópok a galaxisunk közepét: több mint száz csillag mozgását figyelik és felfedeztek egy láthatatlan objektumot is a középpontban - egy szupermasszív, gigantikus fekete lyukat! Vegyél részt egy utazáson a Tejútrendszer középpontja felé a fény sebességénél is gyorsabban, melynek első állomása a Föld legszárazabb helye, az Atacama Sivatag. Célunk galaxisunk közepe, ahol egy fekete lyuk magába szippant mindent, ami az útjába kerül. 84 millió csillag fog megjelenni a szemünk előtt, mindegyik megoldandó rejtélyeket rejt magában. Vannak-e bolygók körülöttük? Ezeknek a bolygóknak vannak-e holdjaik? Van-e víz rajtuk? Létezhet-e élet rajtuk?

Időtartam: 7 perc + élőszavas bemutató
Korosztály: általános iskola 7-8. osztály, középiskola, felnőtt


Hihetetlen Nap

A Nap másodpercenként több energiát bocsát ki magából, mint amennyi energiát a Földön egy év alatt elhasználunk. Honnan jön ez a hatalmas energia? És hogyan működik ez a csillag, a Nap? Az éjszakai égbolt kémlelése a napfelkeltével véget ér. De vajon ilyenkor a csillagászok aludni mennek? Persze, hogy nem! Ilyenkor veszik elő a napvizsgáló teleszkópjaikat. A legnagyobb ilyen teleszkópok olyan helyeken találhatóak, ahol az ég tiszta, a levegő nyugodt és az időjárás is kedvező az év nagy részében.

A műsor a Brnói Planetárium jóvoltából jött létre.

Időtartam: 11 perc
Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt


Kozmikus hajótöröttek

Vannak olyan helyek, ahol az éjszakai égbolton nincsenek csillagképek...
...nincs Orion, Nagy Göncöl, csak néhány magányos, messzi csillag és halvány kísérteties foltok...
...a legtöbb csillag a galaxisok határain belül éli életét, egy hatalmas galaktikus család tagjaként, együtt utazva testvéreikkel...
...de néhányan a galaxisok közti ürességben egyedül sodródnak...
Ők a kozmikus hajótöröttek

Időtartam: 29 perc
Korosztály: középiskola, felnőtt


A forró és energikus Univerzum

Az Univerzum mindig is a végső határa volt az emberek tudás utáni vágyának. Az emberiség története során állandóan az eget kémlelte, hogy megértse a bolygónk határain túl elterülő kozmoszt. Mára ez a törekvés jelentős eredményt hozott. Már tudjuk, hogy a napunk csak egy átlagos csillag, ami nem sokban különbözik az éjszakai égbolton látható többi apró fényponttól. Felfedeztük Naprendszerünk bolygóit és a rajtuk uralkodó viszonyokat. Aszteroidákat és üstökösöket tanulmányoztunk és már tudjuk, hogy milyen szerepük volt a bolygók formálásában... Ez a kaland egy hatalmas utazás a tudás felé, amely megdönt minden babonát és meghatározza az emberiség eredetét.

A műsor az Európai Unió támogatásával, valamint az ESO, az Európai Déli Obszervatórium jóvoltából jött létre.

Időtartam: 29 perc
Korosztály: általános iskola 7-8. osztály, középiskola, felnőtt


A Földtől az Univerzumig

Az éjszakai égbolt egyszerre gyönyörű és misztikus, mesék és ősi mítoszok tárgya és félelme, amióta csak emberek léteznek. A vágy, hogy megértsük az Univerzumot lehet az emberiség legrégebbi intellektuális kihívása. Még csak most kezdjük megérteni saját helyünket a hatalmas kozmoszban. Meghívunk téged, hogy a Földtől az Univerzumig megismerkedhess az égbolt rejtelmeivel, felfedezéseivel az ókori görögök elmélkedéseitől kezdve egészen napjaink legnagyobb teleszkópjáig.

A magyar szinkront a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont készítette a Csokonai Színházzal együttműködve. Narrátor: Varga Klári

Időtartam: 31 perc
Korosztály: általános iskola 7-8. osztály, középiskola, felnőtt


Visszatérés a Holdra

Még ebben az évtizedben embert küldünk a Holdra – jelentette ki 1961 májusában Kennedy elnök az amerikai kongresszus előtt, elindítva a szovjet-amerikai űrverseny újabb, és persze rögtön legfontosabbnak kikiáltott fejezetét. Nyolc évvel és 25 milliárd dollárral később (mai értéken ennek nagyjából a hatszorosa) Neil Armstrong elmondta híres egysorosát, aztán az Apollo-programban még öt alkalommal lépett ember a Hold felszínére, és ezzel úgy tűnt, az emberiség le is tudta a Hold-utazást. Az űrkutatás más irányok felé fordult, és közel fél évszázad kellett, hogy újra bolygóközi utazásokat kezdjenek el tervezgetni a tudósok és a politikusok. Hat alkalommal járt ember a Holdon, aztán azóta mintha senkit nem érdekelne a dolog. Se pénz, se motiváció nincs az Apollo-program megismétlésére vagy túlszárnyalására. Legalábbis 35 évig nem volt, de aztán az amerikai Vision for Space Exploration program meghirdetésekor hirtelen mindenkinek megjött a kedve az új holdraszálláshoz. Kínaiak és amerikaiak versengenek azon, ki ér oda előbb, nyomukban India, az oroszok, a japánok, és az EU közös űrhivatala, az ESA.

A műsor a Google Lunar XPRIZE jóvoltából és külön engedélyével jött létre.

Időtartam: 23 perc
Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt


CASSINI – A Nagy Finálé ...hamarosan műsoron...

Amikor a Cassini űrszonda 1997. október 15-én elindult, a nagyszabású programtól sokat várt a tudományos világ. Bár a projekt nem volt zökkenőmentes, az űreszköz így is rengeteg értékes információt gyűjtött Naprendszerünkről, a Szaturnuszról és holdjairól.
A Nagy Finálé Közel 20 évvel indulása után eljött az idő, hogy a Cassini belevágjon utolsó kalandjába. A Nagy Finálénak nevezett küldetés során, 2017 áprilisának vége és szeptembere közt az űreszköz fokozatosan közeledik a Szaturnusz felé. Az elkövetkező 22 hét alatt a Cassini szédítő gyorsasággal fog körözni a bolygó és gyűrűi közt. Az út végét a tervek szerint 2017. szeptember 15. jelenti majd, amikor a szonda meteorként fog elégni a Szaturnusz atmoszférájában. A Cassini még utolsó küldetésével is értékes információkat szolgáltat majd, a gyűrűkön keresztülhaladva a bolygó gravitációs és mágneses teréről, illetve a gyűrűk anyagáról fog adatokat gyűjteni.

Időtartam: 20 perc
Korosztály: általános iskola 5-8. osztály, középiskola, felnőtt

Cassini